+373 600 11 666

info@grif.md

Închisoarea-castel (Penitenciarul nr. 13 din Chişinău)

Închisoarea a fost proiectat de către Giorgio I. Torricelli, originar din Elveția, în 1834. Construcția a început în 1840 și sa încheiat în 1850. Torricelli a oferit un proiect foarte neobișnuit. Castelul reprezenta un pătrat, ale cărui laturi erau orientate spre coordonatele geografice, care nu coincideau cu reţeaua stradală. În direcţia străzilor ieşea cîte un turn masiv rotund cu înălțimea de peste 20 de metri. Turnurile rotunde erau completate cu unele mai mici dreptunghiulare. În turnul central, ce era îndreptat spre strada Bernardazzi, era amplasată biserica închisorii şi de aceea se deosebea de celelalte turnuri printr-un gol sub formă de cruce. Datorită aspectului său, închisoarea mai era numită „Bastilia din Chișinău”.

Тюремный Замок

Proiectul închisorii

Тюремный Замок

Închisoarea la sfîrşitul sec. XIX

Închisoarea la începutul sec. XX

Тюремный Замок

Turnul principal

În anul 1940 castelul a fost avariat în urma unui cutremur, şi reconstrucţia sa nu a fost posibilă din cauza războiului. După război, puţin ce a rămas din închisoare. Dar din necesitatea unui astfel de edificiu, a fost construită o noua închisoare extinsă, pe care o putem vedea şi astăzi. Totuşi putem vedea rămăşiţele printe anexe.

Situaţia existentă

La moment nu arată ca o operă de arhitectură şi nu infrumuseţează Chişinăul. Sper ca închisoarea-castelul va fi reconstruit şi va înfrumuseţa oraşul.